Followers

Friday, August 28, 2009

Kelahiran Akif...

Ari ni Akif dah pun 48 hari...dah pandai senyum pun..pastu dah pandai nak sembang ngan orang. kalau tengok org takde kat dia mula lah berbunyi..cari org...pastu 2 jam sekali nak mium susu. sekali minum abis 2oz..aritu masa gi timbang 30 hari berat dah naik 4kg..Masa lahir dulu 2.93 kg je... Affiq dulu 3.4kg..besar ooo..jenuh gak ler..

Cerita pasal kelahiran ni nak citer ler sket psl kelahiran akif..ye la sbg panduan pd ibu-ibu yg nak bersalin tuh..Pagi 9 Julai tu aku kena check up cam biasa kat klinik kesihatan .. ari tu aku pi lmbt,jd turn pun lmbat ler..dpt no 44.pastu rasa cam lama je nunggu,aku p la umah mak jap.umah mak dkt je ngan klinik tu.pas makan aku p bilik air...sekali tgk dah ada darah kuar...biar betul..due lambat lg..27 Julai.Pastu aku pu terus le g klinik blk.bgtau kt nurse kt ctu..diorang suh p hospital pb terus.hospital sebelah klinik je..masa tu aku drive sorang2. terpikir lak tuala n lampin baby pun x beli lg..kalau lah terbersalin camne..masa tu dlm kul 9.30..Kedai pun tak buka lagi..yg buka pun econsave..aku pun p econsave beli la apa yg patut..Dalam perjlnn nak blk terpikir lak,tak rasa sakit pun camne nak bersalin..aku pun terus balik umah..tak p pun hospital...

Sampai umah aku mkn2 dulu pastu tunggu le kot2 sakit...tunggu punye tunggu dlm kul 10 mlmbaru ada rasa sakit.pastu aku ajak hubby p hospital..terus gi taiping.samapi je hospital doc check rahim belum terbuka pun,kena masuk wad dulu.Malam tu tido kt wad le aku..Esoknya, dah tak rasa sakit, tanda pun dah takde.2 hari kad wad aku stiil x rasa sakit.Pastu doc bncg2 diorang dah tak bg balik,cukup 38 minggu kena masuk ubat.lagi sehari baru ckup 38 minggu..

Pagi ahad 12 Julai,doc masukkan ubat pertama..still x sakit.degil gak anak ku ini..kemudian kul 3 ptg masuk lg ubat ke 2..Pukul 6 ptg mula rasa sakit..doc check pintu rahim still x buka lagi..Pkul 7 mlm aku dah rasa skit sgt.minta doc bg ubt tahan skit.doc ckp X leh (doc pelatih).dia ckp kena tnya pakar esok.camne ni aku dah sakit giler ni..nak tunggu esok rasanya x smpat dah..sakit sgt dah..pastu aku tahan je la sakit tu sampai le kul 10.30.Masa tu mmg tak tahan sgt.rasa cam dah nak brsalin.tp td doc ckp x buka lg,takkan dah leh bersalin kot..last2 aku panggil gak nurse suh check..aku tak tahan dah sakit..nurse check dah buka pun 5cm..pastu terus anta labour room..sampai labour room nurse chck jantung anak dlu..pastu doc pecah ketuban(masa tu doc ckp baru 5cm)kul 11 tu aku dah rasa nak meneran..nurse ckp jgn dlu sebab pintu rahim tak buka abis lg..tp aku tak tahan dah..terus je meneran..nurse kelam kabut panggil doc..lepas teran 3 kali baby pun kuar.doc pun trkejut...camne la buka 5cm baby leh kuar.aku pun tak tau la..yang pastinya aku dah tak tahan sakit yg teramat sangat..doc ckp mgkin contrction yg terlalu kuat menyebabkan rahim cepat terbuaka.aku selamat melahirkan akif kul 11.13 malam.Alhamdulillah..syukur..


Ni Akif tgh lapar susu...



Dah pandai kenyit mata dah..

tido...
mulut nganga tu,tanda nak minum susu le tu...
mata buka sket..
ni tido nyenyak lepas kekenyangan
Ni tgh menjerit...lapar susu
muka cam sejuk je...
ni baru nak terlelap
tengok mata saya..bulatkam..cam abang long ler...

4 comments:

rossizam said...

comelnya akif..mcm afiq juga..makin meriah la raya tahun ni..jgn lupa kuih raya yer..

r0sCha said...

weeeeeeee~
chumel nye anak akak nie..
=)

p/s---> mntk izin nk gomol2 pipi die..hehheee =)

♥Azie♥ said...

comelnyer,teringin plak...ahaks..bila la azie leh dapat bby boy..

Marzalina said...

comel sungguh..geram tgk baby akif ni =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...