Ni kisah hari minggu yang lepas...malam ahad hari tu tingin lak nk makan daging masak lada hitam ni..kebetulan lak masih ada balance daging dlm freeze..so dgn kalut2 sbbnya klu lambat2 wat keje kang ada yg dtg mengganggu..daging aku dah rebus awal2..sebab nt bila2 nak makan terus bw kuar n goreng je...nak rebus daging ni pun kena amik masa gak...pagi sabtu tu sblm p keje aku p market beli daging n daging cincang..daging cincang dah selamat buat gulai kat umah mak..sedap betul gulai daging cincang..kna lak yg ada lemak2 yg lembut tu.sedapnya..rasa cam makan kt umah kenuri tu...ni citer pasal daging masak lada hitam lak..so..kt bbh ni resepi dia yg aku cilok kat my resepi..tapi aku dah ubah sket ikut citara sndiri......
500 g daging (direbus dgn sedikit garam dan dihiris nipis2)
4 ulas bawang putih (ditumbuk/dicincang)
1 sb lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sb sos tiram
1 sdt sos masam manis
1 sdt sos lada hitam - optional
1 sb kicap pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)
1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
5 biji cili api (diketuk)
sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)
sedikit garam dan gula (jika perlu)
Cara-cara
Perapkan daging bersama 1/2 sb kicap pekat dan 1/2 sb lada hitam selama 10 minit.
Panaskan 2-3 sb minyak masak dlm kuali dan goreng daging hingga separuh garing. Keluarkan dan ketepikan. Di dlm kuali yg sama, tumis bawang putih hingga perang.
Masukkan daging, lebihan lada hitam dan juga kicap pekat. Kacau sebati. Masukkan pula sos tiram, sos masam manis, sos lada hitam, bawang besar, cili merah, dan cili api. Kacau lagi.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, daun sup, daun bawang dan perasakan dgn garam dan gula. (jika dah cukup masin dan manis x perlu bubuh garam dan gula)
Hidangkan panas2
1 comment:
terliur hajar tengok pic daging kat atas ni... nyam... nyam...
Post a Comment