Followers

Monday, March 8, 2010

Detik mencemaskan...

Hari ahad yg lepas...cam biasa hubby p kelas tinggal aku n anak2 kat umah...hubby bw keta rini..aku pun tak kisah le...ingtkn takde apa-apa..dlam kul 10 gitu affiq suh aku masak mee sbb dia kata perut dah lapar..masak je la..pastu letak telur..pas dah siap tu,aku pun suap le affiq makan sambil tgk tv...kebetulan aqiff pun ada kt cni..asyik nganga2 je mulut dia..pastu siap tarik2 sudu lagi..nak makan juga...aku pun dengan selamba je..suap le dia telur...pastu dia cam suka..sedap kot..aku pun suap le lg..dkt nak abis gak telur tu...pas je makan aku bg mandi n tidokan aqiff

Dalam kul 12.00 gitu tiba,tiba dgr aqiff nangis dr dalam bilik...ingatkan affiq yg kacau adik dia..skali aku tgk aqiff asyik dok tenyeh mata...mata pun dah merah n bengkak...terus angkat dia dr buai..tgk2 satu badan dah bengkak2 n merah...dia pun nangis tak berenti..camne nak buat ni..aku dah panik...dah le keta takde ni...jiran2 smuanya cam takde je..hari ahad kan...smua org kuar..pastu cal adik aku,dia ckp dia kt Changlun,anta bini dia kt uum..aduii..camne ni..tiba2 ingat mdak aku yong dok dkat ngn umah ni...mgkin fazli ada kot(menantu dia)..cal dia..dia cakap fazli ada n jap lg dia datang...aku pun siap2kan aqiff..aqiff lak dok nangis tak berenti..samapai cr suar dia pun dh tak jumpa..pakai je la baju apa pun...

Pastu dlm 15 min,mdak dtng, bw gi klinik..masa tu mmg dah teruk le bengkak2 dia...dgn nangis tak berenti..aku pun dah tak tau nak wat apa...sampai klinik...bila masuk je bilik doktor..doc tanya nape...aku ckp bdn dia bengkak2..doc tanya "ada makan telur ke".aku angguk je lah...doc check suhu dah tinggi sgt..terus injection...kena tunggu kt klinik tu dlm 1/2 jam sbb doc nk tgk perkembangan dia ok ke tak ok...lepas 1/2 jam..alhamdulillah bengkak dah hilang...lepas tu doc siap bg surat lepas ni utk injection 1 thn kna wat kat hospital,tak leh wat kat klinik biasa...lepas injection kna dok kat wad 1 hari..aduh...aqiff mmg ada allergic..sepatutnya bdk yg umur bwh 1 tahun mmg tak leh mkn telur sbb antibodi dlm badan diorang mmg lemah..sbb tu diorang dpt injection 1 thn tu...aku pun tak tau gak bab2 medical ni,lps dah doc terangkn baru faham...lepas ni jgn sekali2 bagi telur atau makanan laut sblm usia setahun...klu baby yg takde allergic mgkin takde masalah kot...aku rasa le...

Walau apa pun pasni kena beringat la...tak sempat dah nak amik gambar waktu dia kna tuh...gambar kt bawah ni..sehari selepas dia kna allergik..dah smakin sihat n lasak....dah mula berdiri n memanjat...boleh tahan le lasak dia....




2 comments:

♥Azie♥ said...

samalah ngan azie,gila fb sekarang nie..jarang dah nak update blog..afiq makin besar makin ensem.

Anonymous said...

nisha, baby bwh setahun mmg nurse or dokter suh bg mkn telur n nak tgk depa allergic ke tak.....kalau allergic mmg xblh cucuk sethn kat klinik biasa n kena cck kat spital...xblh bohong kt xpe mkn telur boleh...nanti risiko jd mcm2 kita yg panic....hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...