Followers

Wednesday, February 18, 2009

check up..17 weeks..

Masa ni baru 9 minggu..


Nampak yng bulat tu..tu le baby..baru berapa cm je..



Ari isnin lepas,aku ke klinik..baru nak buat kad..check2 tgk dah 17 minggu...Alhamdulillah semuanya ok..Aku bukannya apa, sebenarnya malas nak pi check up awal2 sebab nt terpaksa berulang p klinik..

betul jangkaan aku..pagi isnin buat kad, petang isnin dah kena p scan lak..pastu ari khamis (ari ni)lak kena amik darah untuk MGTT..aduii..ni yang letih ni..semalam kena puasa start kul 10 mlm sampai lah kul 10 pg ni tak leh mkn apa-apa kecuali air je..

Actually check up ni sebenarnya untuk memastikan sama ada kita ada darah tinggi atau kencing manis.aku dah agak dah klau pregnant je bermulalah fasa-fasa pegi klinik ni..sebenarnya aku kena buat test MGTT ni sbb anak yang 1st aritu meninggal dlm perut sewaktu 9 bulan..(kalau tak anak aku dah nak masuk 3 ler..)aku kawin dah 4 tahun..anak dah ada 3..kira ok ler tu..disebabkan kes tu setiap kali pregnant je aku wajib buat MGTT ni..masa pregnant kan afiq lg teruk, aku kena buat 2 kali MGTT ni sbb pertambahan berat badan yang melampau..bayangkanlah dari 48kg naik sampai 68kg..dkt 20 kg tu..bayangkanlah macam mana besarnya aku waktu tu..saiz kasut dari 6 kena tukar ke saiz 8 sbb kaki dah bengkak teruk..jenuh gak le aku nak kembali ke berat ideal..skang ni 54kg..dah tak boleh turun dah..takat tu je yang mampu..ni bila dah pregnant balik..siap ler...


Skang ni,selera makan pun bertambah-tambah..dah lalu makan..dan dah tak alah dah..dah boleh masuk dapur dah pun..semalam kena puasa,rini lepas je amik darah kul 10.30 tadi aku terus gi beli makan kat tempat peberet aku tu....aku bungkus nasi +ayam goreng berempah+sup cendawan +fishball..kalau kat kedai ni aku suka sangat ayam goreng berempah dia..sedap..tambah sejak peknen ni..klu leh ari-ari nak mkn ayam goreng berempah makcik tu..

4 comments:

Tirana said...

Alhamdulillah ..semoga semuanya dalam keadaan selamat.

azie(mama auni& erin) said...

klu peknen mesti lalu mkn kan...mcm azie dulu mulut nie slalu nak mengunyah jer ...

ummumishkah said...

so sweet tgk janin tu..
sama ah kita.. malas nak buat kad awal2.. minggu 20 baru pergi klinik.. ehehehhe

rossizam said...

rasa best je masa mengandung ni..nak makan ape makan jer..tak de sape nak larang pun...tapi jaga2 nanti dok kena ulang alik ke klinik lak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...