Followers

Monday, February 2, 2009

Sedapnya air soya...

Ari ahad lepas,tak kemana-mana pun..
tiba-tiba tingat pulak nak minum soya.
ari tu dah buat tapi ada lagi balance
kacang soya yang tinggal.
Ingat nak abiskan je...
lagipun dah lama beli..
takut nanti tak elok pulak..
Soya buat sendiri ni sebenarnya sedap tau..
tambah pulak dicampur ngan cincau dan gula merah...
sedapnya soya cincau..
tapi ari tu takde plak cincau ngan gula merah kat umah..
so,buat soya biasa jer lah...
ni resepi dia...senang je...
kacang soya (direndam lebih kurang 5 jam)
air
daun pandan
gula
secubit garam
Cara Membuatnya:
Mula-mula rendam kacang soya selama 5 jam
pastu buang ler kulit dia-setakat yang termampu jer..
kemudian masukkan dalam soya maker tu..
pastu diia akan proses sendiri..sehingga masak..
kalau yang takde soya maker tu still boleh buat
guna blender biasa je..
blend soya yang direndam tu dengan air
kemudian perah menggunakan kain yang agak jarang
tak leh guna penapis sebab penapis tu lubang dia agak besar
nanti hampas dia still ada lagi..
lepas dah perah semua..soya tu kena masak dulu
hingga mendidih..pastu masukkan daun pandan n secubit garam
kemudian boleh lah disejukkan..
Ni si kecik tengah dok berminat ngan kacang soya yang direndam


Affiq menikmati air soya....
Uii...sedapnya


Kacang soya yang direndam selama 5 jam




dah siap direndam dan dibuang kulit



Ni dah ready untuk di masukkan ke dalam soya maker





Ni proses mengisar soya




Ni pulak bila dah dipanaskan..nampak ada buih-buih putih tu kan...nanti dia akan didih sendiri







Masukkan daun pandan dan secubit garam untuk menambah aroma



Sedia untuk dinikmati.....









8 comments:

Yanmie said...

ooo camnie rupanya buat air soya..ehehe..x penah lg buat..

rossizam said...

sedapnya air soya..nanti mesti dapat baby gebu sebab selalu minum soya..nanti nak try buat gak la..tapi leceh la tak da soya maker tu...

Tirana said...

Mamaaffiq...

Memang ada mesin specific untuk buat soya drink ye..? Kak tirana tak pernah tahu. Yang kak tirana tahu mesin buat juice tu aje..hehehe... Berapa harga soya maker tu? Berminat nak beli ni..hehehe

mamaaffiq said...

ros..
akak memang suka soya,tak kiralah pregnant ke tak..memang suka..

kak tirana..
mesin tu leh buat semua juice termasuk lah soya..
harga dia tak brapa pasti sbb hubby beli kat PPK..byr bulan2.. dekat 1000 juga rasanya..skrng mgkin dah murah kot..

Ietams said...

sedapnye..
buleh try nanti..

Idayu said...

sedapnye tgk soya tu..nti bole cuba buatla:)

ummumishkah said...

ermmm... mmg sedap!
nak kena cari gak ah soy maker ni, tak yah perah2 lagi dah...

ummumishkah said...

best nyer air soya...
dah lama tak buat soya sendiri, akhir2 ni beli yg dlm kotak jer.. nak kena beli gak ni soy maker!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...