Followers

Tuesday, October 28, 2008

Kek Coklat Lembab..



Minggu lepas sibuk dengan kek coklat lagi...walaupun dah lepas raya,still ada tempahan.. rezeki Affiq ni..office hubby tempah 7 biji kek untuk jamuan raya..kat bawah ni ada resepi Kek Coklat Lembab. Sape nak tempah leh le...murah je...RM25 (2kg lebih kurang),RM12 (1kg). Walaupun resepi ni nampak simple,tapi gerenti jadi tau..tak percaya try le buat...


RESEPI KEK COKLAT LEMBAB

Bahan-bahan
Telur 4 biji
susu pekat 1 tin
tepung gandum 2 1/2 cawan( digoreng n diayak)
gula 2 1/2 cawab
koko 1 cawan (bancuh ngan 1 1/2 cwn air)
minyak 1 cawan
baking powder 1 sudu kecil
soda bikarbonat 1 sudu kecil
esen vanila
emulco (perasa koko atau coffee)

Cara membuatnya
1.Masukkan 4 biji telur.pukul hingga kembang.
2. Masukkan gula dan esen vanilla dan emulco
3.kemudian masukkan soda bikarbonat
4. Pukul hingga kembang
5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6. Masukkan susu,koko dan minyak
7. Last sekali jgn lupa,masukkan baking powder
8. Pukul hingga kembang dan sebati
9. Bakar suhu 160 darjah selama 50 -60minit (sehingga masak)

Untuk Coklat sebelah atas:
Coklat Masakan
Butter
susu cair
(Masak secara double boiler)
Kemudian leh le tuang kat atas kek tu n letak le badam ke,
coklat rice ke...mengikut kesukaan le..










5 comments:

Yanmie said...

hem..cam sedap je..tapi yan tak reti nak buat biar pun simple..takut tak jadik..

Ietams said...

wahh sedap kek tu.. leh try ni..

dahliana said...

Chik..ko nih..dulu lagi mmg rajin masak...mcm2 resepi baru ko wat mase kite duk sri petaling..popia sayur tuh le, pizza megi le.. tapi la ni lagi kreatif, siap leh buat bermacam jenis kuih, kek dan dadih..salute..salute..he.he..

dahliana said...

achik..ko nih mmg dari dulu rajin masak2 nih, kreatif mcm2 resepi baru mase kite sri petaling..ingat lagi popia sayur nye, pizza megi nye.. tapi la ni lagi hebat, mcm2 kuih, kek dan dadih ko wat ye..salute..salute..he.he..

Anonymous said...

aku pun naik selera tengok kao punye kek achik...bile2 nnt aku datang umah makan kek kao ye achik:-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...